Kökets historia

  Det första steget mot det moderna köket togs i mitten av 1800 talet när vedspisen blev vanlig i de svenska hemmen.

  På 1880 talet i städerna avskildes köken i de större lägenheterna. I de mindre lägenheterna blev köket en del av lägenheten där det användes som sovrum nattetid. Vid den här tiden fick också många nybyggda hus kallt vatten och avlopp. Till vedspisen hörde ofta en varmvatten reservoar som värmdes upp av spisen och gav varmvatten till disken.

  Köken höll sig oförändrade i många år men när centralvärmen började slå igenom på 1900 talet byttes vedspisen ut mot en gas eller elspis och kallvattnet kompletterades med en varmvattenkran, vilket gav nästan obegränsad tillgång till varmvattnet. Under vissa perioder ransonerades varmvattnet dock.

  I det gamla bondesamhället var det typiska lantköket hemmets mittpunkt. Här både åt man, sov, arbetade och umgicks. På 1930 talet krympte köken väsentligt. Här skulle bara finnas plats för husmor. Vedspisen ersattes nu med en gas spis eller elektrisk spis och i köket fanns såväl skafferi som sopsortering i trapphuset.

  På !950 talet lanserades svensk köksstandard, mått och placering av kökets funktioner. Typiska köksdetaljer från 50-talet är specerifacken i glas som var inbyggda i överskåpen, ljusa laminat bänkskivor och teakhandtag.

  På 1960 talet introducerades för första gången något som kallas spisön, föregångaren till köksön. Vid den här tiden började köken växa igen och matplatsen kommer tillbaka in i köket. Det är mycket färg och plast.

  På 1970 talet dominerar furupanel och lackfärgsmålade snickerier i starka färger som mörkblått, brunt och orange. På golvet var det kork och plastmattor som gällde.

  På 1980 talet kommer lite nya material in i köket och de romerska valven blir populära. Köksluckorna är vanligtvis folierade spånskivor och strukturerade tapeter på väggarna. Laminat är ett favoritmaterial och vi ser plastmattor i köken. Mikron och bakmaskinen är populära köpobjekt.

  På 1990 talet slår det franska lantköket igenom. Blåvitt provencalskt kakel är inne, likaså rostfritt. Inbyggnadsugn och induktionshäll är helt rätt nu.

  På 2000 talet blir köket allrum igen. Väggen mellan kök och vardagsrum försvinner och den öppna planlösningen syns allt mer. Stilen på luckorna blir stramare och vi kan se material som ek och andra träslag. Kökets underskåp har utdragslådor istället för hyllor.

  På 2010 talet blir det moderna köket allt mer likt ett labaratorium. Vitt kakel, marmor och rostfritt dominerar köksinredningen. Nu börjar köken utrustas med fler och fler maskiner trots att vi tillbringar allt mindre tid till matlagning…

  Visst har det skett en stor utveckling som gynnat oss med allt från varmvatten till elektriska spisar. Vi i den här delen av världen har alla nödvändiga bekvämligheter. Det ska vi vara glada för, det finns fortfarande människor i världen som lever primitivt och vissa lagar fortfarande mat över öppen eld…

  Snabbanslutning